15.4.2013

Barffaamisesta


Barf-ruokavalio (Bones and Raw Food) koostuu yleensä n. 60–70 % lihaisia luita, loput prosentit sitten täytetään lihalla, kasviksilla ja sisäelimillä. Osa koulukuntaa lisää tähän myös maitotuotteet, kuten kermaviilin, piimän ja juuston. Mutta kuten ruokintatapoja on monta erilaista, me emme noudata ihan tätä perus-barffia. Sen mitä olen seurannut Setin syömisiä ja ulosteita olen tullut tulokseen, että Setille paras ruokavalio on:

  • n. 65 % liha-kasvisseosta höystettynä naudan mahalla varioiden eri lihoja. Ainoa ongelma on ollut hevosen lihan ja riistan kanssa, ne vetävät vatsan nopeasti kovasta löysäksi.
  • n. 30 % lihaisia luita. Lihaisiin luihin kuuluu broilerin siivet ja selkäranka, kalkkunan kaulat, lampaan luut ja possun/naudan rustoluut. Valikoimme nämä ”rustoluut” niin, että luussa on paljon lihaa mukana vielä. Marketeissa myytävät rustoluut ovat tässä suhteessa hyvin onnettomia.
  • Loput prosentit ovat sitten koulutustilanteen mukaan juustoa ja kuivattuja sisäelimiä.2-vuotissynttärit ja (viljaton) nakkikakku

Liha-kasvisseoksiin kuuluu vaihtelevasti possun, naudan, broilerin, lohen ja lampaan lihaa. Oikeastaan mitä satutaan kaupasta löytämään tai mitä tilataan nettikaupasta. Kasvissoseet ovat poikkeuksetta valmiiksi tehtyjä, vaihtelevat Oscarin seoksesta siihen, mitä nettikaupasta löytyy. Ruoka höystetään myös luujauheella kalkin ja fosforin takia. Lorautan sinne myös rypsiöljyä hyvien rasvojen takia sekä omenaviinietikkaa pienen tipan. Tämän neuvoi Setin kasvattaja, jonka mukaan omenaviinietikka ehkäisee virtsatietulehduksia. No, koira on ollut terve, eli ei siitä haittaakaan ole. Lisään ruokaan myös merileväjauhetta ja ajoittain monivitamiinia/biotiinia. Vitamiinit astuvat kuvioon lähinnä karvanlähdön aikaan.


Taustalla rustoluita, mutta possu on parasta

Viljaa Seti ei kestä ollenkaan ja sen huomaa hyvin, jos se on imuroinut lattialta esimerkiksi leivänmuruja. Olen todennut vieraille vain tyynesti, että he saavat pestä koiran takapuolen, jos antavat viljaa sisältäviä makupaloja. Nopeasti ovat loppuneet sanomiset, että eihän se voi näin pienestä mennä sekaisin.


Rustovaras

Grammamäärät vaihtelevat Setin syömisissä silmämääräisesti arvioimalla. Nopeasti päässä laskien koira syö noin 500–700 grammaa ruokaa päivässä, siihen koulutuspäivinä namit päälle. Aikaisemmin Seti oli vähän huonolla syönnillä, jolloin kylkiluut ja selkäranka tuntuivat turhan helposti. Nyt on massaa saatu kerättyä vähän lisää, oletettavasti nyt kevättä kohti mentäessä ruokahalu katoaa taas kun lähitienoon nartut aloittavat juoksut. Paino pysyy muuten kyllä hyvissä lukemissa, eikä koira ole ollut ylipainoinen tai (ainakaan liian) alipainoinen. En ole punninnut pitkään aikaan Setiä, mutta veikkaisin sen olevan noin 22 kiloa.


1-vuotias barffaava lapsi

Pirteä tuo poika on, energiaa riittää kuin pienessä kylässä. Terveys on ollut hyvä ja maha toimii. Näillä eväillä jatkamme myös Neferin kanssa, tosin joudumme opettelemaan uudet määrät, jotka sheltti syö. Koiran ollessa aikuinen on ruokavalio helpompi sumplia. Pennun kanssa mennään vähän mutuna ja laskeskellaan 10 % pennun painosta päivän ruokamäärä. Annoksia tulee vielä päivässä kolme, joten tämäkin täytyy muistaa. Kaikkien niiden ulkona juoksemisien välissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti